Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

luni, 23 ianuarie 2012

Dragobetele sarbatoarea tineretii si a iubirii!


Dragobetele

Fiu al Babei Dochia, “Dragobetele” era sarbatorit pe 24 februarie. Probabil pentru omul arhaic aceasta zi insemna inceputul primaverii, ziua in care natura se trezeste, ursul iese din barlog, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii. Dragobetele era un barbat chipes, un neastamparat si un navalnic. A fost preluat de la vechii daci unde Dragobetele era un petitor si un nas al animalelor, romanii l-au transfigurat in protector al iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul asa cum si pasarile “se logodesc” in aceasta zi.


Motivatia preluarii obiceiului pasarilor era profunda, din moment ce pasarile erau privite ca mesagere ale zeilor, cuvantul grecesc "pasare" insemnand chiar "mesaj al cerului".
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii... 




  Pacat ca Dragobetele nostru drag a fost inlocuit de o sarbatoare imprumutata de peste hotare "Valentine`s Day.Pacat ca ne uitam radacinile si ne uitam in gradina altora,cand si noi avem sarbatori asa de frumoase si traditii inedite!
  Sursa www.traditii.ro

  Cu drag Elina!!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu